Hangi mallara zekat düşmez?

Açıklaması şu şekildedir:

Haceti asliyye denilen, zaruri ihtiyaç sayılan şeyler zekat nisabına dahil değildir.
İçinde oturduğu evi, ev eşyası, giydiği elbiseler, bineği, hizmet için olan köle, kullanılan silah, kendisine ve ailesinin yiyeceği ve ilim ehlinin kitapları, ve sanatkarın takımları. Ehlinden başkasında bulunan kitaplar haceti asliyye değildir.

Altın ve gümüşün dışındaki her türlü zinet eşyası(inci, yakut, zümrüt gibi),ticaret için olmamak kaydıyla zekat nisabına dahil olmaz. Altın ve gümüş ticaret için bulundurulmayıp, zinet(takıve süs) için olsa veya evde kap kacak, süs eşyası gibi kullanılan bir şey olsa bile altın ve gümüş zekata tabi olur.

Bir kimse altın ve gümüşü ailesine nafaka diye tayin etse (biriktirse)yinede ona zekat düşer.

Altın ve gümüş hılkaten (yaradılış itibarıyla) ticaret için tayin edildiğinden niyet ( ailesine nafaka diye niyet etse)ile tayin etmeye muhtaç değildir.Altın ve gümüşte ticarete niyet edilsin edilmesin,veya nafakaya niyet edilmiş olsun her halükarda zekat farz olur.

Altın , gümüş (ve paranın) dışındaki mallarda ticaret niyeti olmazsa zekat farz olmaz.Oturacağı evi olmayan kimse ev satın almak için para biriktirirse üzerinden sene geçince zekatını vermek lazım olur.

http://www.fetvalar.com/sorularla-cevabi-1468.html